Jak pomoci dětem zvládat stres spojený s pandemií nemoci COVID-19

domů / blog / Jak pomoci dětem zvládat stres spojený s pandemií nemoci COVID-19
Jak pomoci dětem zvládat stres spojený s pandemií nemoci COVID-19

Leták je v grafické podobě ke zhlédnutí a stažení ZDE.

Děti mohou reagovat na stres různými způsoby, např. potřebou těsnějšího fyzického kontaktu, úzkostí, stažením se, rozrušením nebo rozzlobením, pomočováním atd.  Reagujte na projevy vašich dětí podpůrně, naslouchejte jejich obavám a věnujte jim zvýšenou lásku a pozornost.

Děti potřebují lásku a pozornost dospělých v těžkých dobách více než kdy jindy.  Věnujte jim více času a pozornosti. Naslouchejte jim, mluvte k nim laskavě a dodávejte jim jistotu. Je-li to možné, vytvářejte jim dostatek příležitostí pro hru a relaxaci.

Dodržujte co nejvíce obvyklá pravidla a denní režim, nebo pomáhejte dětem vytvářet nová pravidla v novém prostředí, včetně domácí školy a času na bezpečnou hru a relaxaci.

Zprostředkujte dětem informace o tom, co se nyní děje, a poskytněte jim jasné informace o tom, jak snížit riziko infekce touto nemocí způsobem, kterému s ohledem na svůj věk porozumí. Šetrným způsobem informujte děti o tom, co by se v souvislost s onemocněním COVID mohlo stát (např. člen rodiny se nemusí cítit dobře a možná bude muset nějakou dobu strávit v nemocnici, aby mu lékaři pomohli cítit se lépe).

Hledejme způsoby, jak udržet děti v rodině a v maximální možné míře se vyhýbejme oddělení dětí od jejich pečovatelů. Pokud k tomu dojde (např. v důsledku hospitalizace), zajistěte dítěti pravidelný kontakt s rodinou (např. telefonicky, přes různé aplikace, kde se mohou vidět atd.). Povzbuzujte je a věnujte čas komunikaci o jejich obavách.