Příběhy Rodičů za inkluzi

domů / blog / Příběhy Rodičů za inkluzi
Příběhy Rodičů za inkluzi

Platforma Rodiče za inkluzi již víc jak rok usiluje o posílení role rodičů při začleňování handicapovaných dětí do běžných škol. Ve čtvrtek 28.1., symbolicky v den, kdy se rozdávají pololetní vysvědčení, proběhlo setkání rodičů s poslanci a poslankyněmi.

Podle loňského průzkumu České odborné společnosti pro inkluzívní vzdělávání je více jak polovina Čechů je přesvědčena, že integrace dětí se zdravotním postižením nebo sociálním znevýhodněním do běžných škol je správná, a že inkluzívní vzdělávání může být prospěšné i pro děti bez handicapu. Přesvědčení, že společné vzdělávání je oboustranně prospěšné, sdílí i rodiče handicapovaných dětí sdružení do aliance Rodiče za inkluzi.

Jejich osobní příběhy dokazují, že handicapované děti vyrůstající v kontaktu se zdravými vrstevníky se přirozenou cestou naučí fungovat ve většinové společnosti a naopak zdravé děti zvyklé od předškolního věku na spolužáky s různým druhem handicapu berou společné soužití jako samozřejmou věc. V dospělosti netrpí zbytečnými předsudky a nemají například obavy lidi s postižením zaměstnat.

Tiskovou zprávu najdete zde.

Příběhy Rodičů za inkluzi jsou k dispozici zde.